3/29/2009

Sympozium SVJ a naše realita

Vážení spoluvlastníci,
před cca 14-ti dny jsem se zůčastnil sympozia SVJ a BD. ( "Jak to dělají jinde ").
Zajímavá byla přednáška vedení BD Orlová ( Ostrava ). Mají mnoho domů tzv. panelového fondu. Jejich úvěr z minulých let činí hrozivých 800. mil. Kč. Pár procent pokryla státní dotace "Panel". Za tyto peníze vystavěli kolektory na střechách pro ohřev vody a kompletně zrekonstruovali-zateplili domy. Poplatek do fondu oprav na m2 v mají stále prý cca 40,- Kč a nezvedal se, neb velká část úvěru je pokryta úsporami energií.......

Další zajímavá přednáška byla od zástupce MPMR. Vysvětlil, jak se bude rozšiřovat státní podpůrný dotační program "Panel". Bude možné jej využít i u domů našeho typu, tzn. nepanelových, se stářím od 5-ti let. Vše vysvětlím na dalším neformálním setkání SVJ v dubnu.

Poslední zajímavá, pro nás však těžce frustrující, byla přednáška zástupců bank ( ČSOB a ČMRB ). Vysvětlovali, jak se postupuje u úvěrů, například pro opravu střechy, nebo zateplení.
Ve zkratce: aby SVJ nebo BD mohlo vůbec uvažovat o úvěru a následné státní dotaci, musí spľňovat 2 základní podmínky - být bezdlužné ( my máme neplatiče za víc než 300 tis. Kč ) a mít poplatek do fondu oprav nad 25 Kč. My máme socialistické 3 koruny........

Tímto znovu připomínám náš dlouhodobý plán: vymýtit a vyhnat žalobami i exekucemi neplatiče, zavést pravidelnou platební morálku vlastníků, postupně zvednout polatky do fondu oprav na funkční hodnotu a opravit dům ( střecha, dveře, společné prostory )

za SVJ

Petr Zvoník

Žádné komentáře: